Bödeboden - Hanö museum

Att besöka Hanö är en trevlig utflykt och man kommer till ön via båt från Nogesund. Färden från fastlandet till ön tar cirka tjugofem minuter och är en upplevelse i sig. Hanö är ingen stor ö. Här bor det ett trettiotal personer året runt men på sommaren är det många turister som besöker ön. Hanö tillhör Sölvesborgs kommun och ligger ett par kilometer sydöst om Listerlandets yttersta spets. Det sägs att Hanö, förutom fjällen, är Sveriges blåsigaste plats. Ett vindrekord uppmättes på ön i slutet av nittiotalet som ännu står sig utanför det svenska fjällmassivet.

Turistar man på Hanö finns det en hel del att se och upptäcka, trots öns ringa storlek. Hamnen är värt ett besök där många gästbåtar lägger till under sommaren. På ön återfinns också en fyr, en affär, ett vandrarhem om man vill stanna ett par dagar samt en hamnrestaurang. Väl på Hanö bör man också bege sig till hamnen och besöka Bödeboden - Hanö museum. Bödeboden härstammar från 40-talet och boden användes på den tiden som en verkstad för fiskarna där de lagade sina trasiga fiskeredskap.

Idag är bödeboden ett museum, mycket tack vare finansiellt stöd från bland annat Länsstyrelsen i Blekinge, Europeiska Unionen samt Hanö hamn- och byalag. Bödeboden - Hanö museum utställning beskriver Hanös historia och täcker in öns historia, kultur, fiske och natur. Inträdet är gratis till Bödeboden - Hanö museum, och man kan besöka det dagligen under sommarsäsongen då det är öppet mellan klockan nio på morgonen till klockan nio på kvällen.

Skulle sommarskurarna dugga tätt är det tillåtet att söka temporärt skydd i museet. På Bödeboden - Hanö museum ställer också öns konstnärer ut sina alster.