Båttur till Hanö

Att ta en båttur till Hanö är det många som gör, speciellt under sommarmånaderna. Ön finner du strax öster om Sölvesborg, och du når den via båt från fiskeläget Nogesund. Båten som kör till och från ön heter m/s Vitaskär och fraktar dagligen tillfälliga besökare och öbor till och från fastlandet. Under sommaren kommer det väldigt mycket turister till ön för sol och bad och utforskande av öns sevärdheter.

Planerar du och en större grupp personer att ta en båttur till Hanö gör du rätt i att försäkra dig om att ni alla får plats ombord på båten. Det går bra att ringa rederiet innan man far mot Nogesund och höra sig för vilken tid det är minst trängsel ombord.

Båttur till Hanö tar inte någon längre stund. Efter knappt en halvtimme på havet når man ön och känna fast mark under fötterna igen. När du väl stigit iland kan det kanske kännas både ovant och skönt att upptäcka att ön inte trafikeras av några bilar. Inga avgaser, inget tutande och ingen trängsel rörande parkeringsplatser! På ön kan du röra dig fritt och njuta av ljudet från djur och natur. Efter båttur till Hanö är det hamnen man först får bekanta sig med. Och det är i hamnen det händer! Här hittar man en livsmedelsaffär samt en restaurang och själva hamnen trafikeras av många fritidsbåtar som man kan kika på.

Är ni ett stort gäng som besöker Hanö kan man boka middag på öns Bygdegård. Deras så kallade sillbord är populärt bland sommargästerna och det går utmärkt att konferera på gården. Önskar man övernatta ska man vända sig till Hanö vandrarhem. Boendet är öppet året runt och erbjuder ett trettiotal bäddar.